Opbrengst van zonnepanelen maximaliseren

13 jun 2023

Zonnepanelen worden steeds populairder als duurzame energiebron. Door de groeiende interesse in groene energie wordt er steeds gekeken naar nieuwe manieren om de ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd geld te besparen op de energierekening. Een van de belangrijkste factoren die komt kijken bij de overweging op zonnepanelen, is de opbrengst die zonnepanelen genereren. Wij leggen uit hoe je de opbrengst van zonnepanelen kan maximaliseren.

Hoeveel energie kunnen zonnepanelen opwekken?

De opbrengst van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren. De geografische locatie, de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek, eventuele schaduw en het type zonnepanelen dat wordt gebruikt heeft hier invloed op. Vijf jaar geleden was het vermogen van zonnepanelen ongeveer 250 wattpiek, terwijl dat nu al 430 wattpiek is. Zonnepanelen worden dus steeds beter en zullen in de toekomst ook steeds meer energie opwekken. Een gemiddeld huishouden heeft wel meerdere zonnepanelen nodig om aan de gewenste energiebehoefte te voldoen. Om de opbrengst van zonnepanelen te maximaliseren zijn er belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Locatie en oriëntatie

De opstelling van zonnepanelen is erg belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen presteren het beste bij direct zonlicht. De hellingshoek heeft invloed op de prestaties van de zonnepanelen. De hoek van zonnepanelen varieert afhankelijk van de locatie. De ideale hellingshoek op het zuiden is tussen de 33 en 36 graden. Op het oosten of westen is de meest ideale hoek 12 tot 14 graden. Voor zonnepanelen gericht op het noorden is het gewenst om de zonnepanelen zo plat mogelijk te leggen. 

Door schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden, want schaduw op zonnepanelen kan ervoor zorgen dat het rendement met 90% afneemt. Zorg ervoor dat er geen objecten zijn die schaduw veroorzaken op de panelen, vooral tijdens de piekuren van de zon. Zelfs een pijpje of een tak die maar een klein deel van het zonnepaneel bedekt, kan al zorgen voor een rendementsverlies. Als je problemen ervaart met schaduw, kunnen technologieën zoals power optimizers of micro-omvormers gebruikt worden om het verlies aan opbrengst te minimaliseren.

Type omvormer

Bij het aanschaffen van zonnepanelen moet ook nagedacht worden over de juiste omvormer. Momenteel zijn er 3 verschillende soorten omvormers op de markt, namelijk string omvormers, micro omvormers en centrale omvormers met power optimizers. Welke soort omvormer de beste keuze is, hangt af van de situatie. Als er veel schaduw aanwezig is op jouw dak, dan zijn losse omvormers nodig. Deze zijn wat duurder. Als er daarentegen juist weinig schaduw op jouw dak valt, dan kun je een goedkoper serie geschakeld systeem gebruiken. Lees meer over het juiste type omvormer in onze andere blog.

Goede installateur

Een goede installateur is essentieel om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen. De juiste installateur is immers belangrijker dan het type zonnepaneel. Zodra jouw zonnepanelen gelegd worden door een goede installateur, zal de configuratie op de juiste manier plaatsvinden. Onder andere het meten van het wattpiek vermogen is essentieel bij het plaatsen en testen van de zonnepanelen. Lees hier meer over het belang van een goede zonnepanelen installateur. 

Opbrengst zonnepanelen op jouw dak?

Ben je tijdens het lezen van de blog benieuwd geworden wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren? Doe de gratis dakscan bij Return on Energy en kom erachter wat jouw dak op kan leveren. Hierbij wordt meteen rekening gehouden met onder andere de locatie en eventuele schaduwen, om de juiste configuratie te bepalen. Return on Energy is een gecertificeerd zonnepanelen bedrijf. Daarnaast kan je ook vrijblijvend je gegevens achterlaten en ontvang je een offerte op maat. Als je verder nog vragen hebt over de opbrengst van zonnepanelen of het maximaliseren hiervan? Kun je gerust contact met ons opnemen. We helpen je graag.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt