Omvormers voor zonnepanelen

20 apr 2023

Zonnepanelen worden steeds meer gebruikt om energie op te wekken voor huishoudelijke en commerciële doeleinden. Om de zonnestroom die geproduceerd wordt door zonnepanelen bruikbaar te maken voor het elektriciteitsnet, zijn omvormsystemen essentieel. We hebben de werking, de voor- en nadelen en de verschillende soorten omvormsystemen voor zonnepanelen op een rijtje gezet.

Wat is de werking van een omvormer

Een omvormer is een noodzakelijk onderdeel van een zonne-energiesysteem. Het wordt gebruikt om de geproduceerde stroom door zonnepanelen om te zetten in bruikbare elektriciteit. Dit kan vervolgens gebruikt worden om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien of terug te leveren aan het elektriciteitsnet. 

De werking van een omvormer kan omschreven worden in de volgende stappen:

  1. Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens naar de omvormer gestuurd.,

  2. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom geconverteerd wordt naar wisselstroom elektriciteit. Dit kan gebruikt worden om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien of terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

  3. De omvormer monitort en regelt de stroom en spanning van het elektriciteitsnet. Ook zorgt de omvormer ervoor dat er geen elektrische storingen optreden.

  4. Veel omvormers hebben ook geavanceerde functies, zoals monitoring van de prestaties van zonnepanelen en een hoge mate van connectiviteit. Hierdoor kunnen de prestaties van het systeem op afstand bewaakt en beheerd worden.

Kortom, een omvormer zet gelijkstroom van zonnepanelen om in wisselstroom die gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Daarnaast brengen omvormers enkele voordelen met zich mee zoals efficiëntie, monitoring en veiligheid. 

Soorten omvormers voor zonnepanelen

Bij het aanschaffen van zonnepanelen moet ook nagedacht worden over de juiste omvormer. Momenteel zijn er 3 verschillende soorten omvormers op de markt, namelijk string omvormers, micro omvormers en power optimizers. Welke soort omvormer de beste keuze is, hangt af van de situatie. Hierbij moet je voornamelijk letten op het soort zonnepanelen, de hoeveelheid schaduw, de oriëntatie van de panelen en de hellingshoek van het dak. Benieuwd wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren? Laat vrijblijvend je gegevens achter en ontvang een offerte op maat.

String omvormer (merk Growatt)

String omvormers zijn de meest gangbare omvormers. Het wordt vaak gebruikt in situaties waarbij alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en waarbij er geen schaduw is. De zonnepanelen worden in één of meerdere strings, een serie van panelen, aangesloten op een centrale omvormer. Zodra er schaduw op een paneel valt, is een string omvormer minder geschikt. De prestaties van het hele systeem worden beperkt doordat één paneel minder presteert. De string omvormers zijn doorgaans alleen te gebruiken bij daken met 1 of 2 dakvlakken. Deze type omvormers hebben in de meeste gevallen 10 jaar productgarantie en zijn het minst kostbaar van de drie types. 

Centrale omvormer inclusief Power optimizers (merk Solaredge)

Een zonnestroomsysteem met een power optimizer lijkt op een systeem met micro omvormers. Aan elk paneel wordt een eigen optimizer bevestigd, die ervoor zorgt dat de optimale stroom geproduceerd wordt. De stroom wordt echter niet direct omgezet in wisselstroom, waardoor er wel nog een centrale omvormer nodig is. De optimizer zorgt ervoor dat elk paneel onafhankelijk werkt en de gelijkstroom die elk paneel produceert omgezet wordt in wisselstroom aan de hand van de string omvormer. Dit systeem kan de prestaties van het zonne-energiesysteem verbeteren, maar is wel duurder dan enkel een string omvormer. Met dit omvormer systeem is er wat meer flexibiliteit betreft het legplan. Houd er wel rekening mee dat er minimaal 5 panelen tegelijkertijd in de zon moeten liggen om de centrale omvormer op te laten starten. Dit type omvormer is eigenlijk altijd van het merk Solaredge en heeft 12 jaar garantie.

Micro omvormer (merk Enphase)

Een micro omvormer is een type omvormer dat aan elk zonnepaneel afzonderlijk bevestigd is. De omvormers zijn dus op paneelniveau. Deze omvormers worden vaak toegepast in situaties waarbij er sprake is van schaduw of wanneer de zonnepanelen in verschillende posities staan. Dit systeem is wel duurder dan een string omvormer, maar elk paneel kan afzonderlijk het beste presteren en heeft geen invloed op de prestaties van de rest van het systeem. Dit systeem heeft meerdere voordelen, los van de parallelle werking. Hierbij kan je in de toekomst meer panelen aansluiten zonder dat je met uitbreiden beperkt wordt tot het maximale vermogen van een centrale omvormer. Daarnaast zijn er praktisch weinig tot geen beperkingen wat betreft het ontwerpen van het legplan. Deze omvormers hebben maar liefst 25 jaar productgarantie en zijn doorgaans het meest kostbaar. 

1-Fase of 3-Fase

Omvormers zijn zowel in 1-fase- als in 3-fase-uitvoeringen. Wat het beste systeem is voor jouw situatie hangt af van de aansluitcapaciteit in de woning. bij een 1-fase aansluiting kunnen alleen maar 1-fase omvormers worden aangesloten. bij een 3-fase aansluiting kunnen zowel 1-fase als 3-fase omvormers geïnstalleerd worden. De keuze voor een 3-fase omvormer is hier wel iets duurder, maar wel efficiënter. Ons advies is om een omvormer te kiezen die je op alle fases in je groepenkast kan aansluiten.

Kortom, de keuze voor een specifiek type omvormer hangt af van verschillende factoren. Heb je toch nog vragen over de werking van omvormers of de verschillende soorten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt