Netcongestie: wat het is en hoe jij kan helpen

19 mrt 2024

Heb je weleens gehoord dat ons energienet ‘vol’ is, vooral nu iedereen juist probeert meer duurzame energie op te wekken? Dit fenomeen staat bekend als ‘netcongestie’. Het klinkt complex, maar geen zorgen: hieronder leggen we uit wat het is en tonen we hoe jij kunt bijdragen aan een oplossing voor dit probleem in Nederland.

 

Wat is netcongestie?

Stel je een zonnige, winderige dag voor waarop zonnepanelen en windmolens door heel Nederland veel groene stroom produceren. Fantastisch, toch? Echter, er zijn momenten waarop er zoveel stroom wordt opgewekt dat ons energienet dit niet kan verwerken. Dit noemen we netcongestie, vergelijkbaar met een verkeersopstopping, maar dan voor elektriciteit. 

Dit probleem is zo ernstig dat het de aansluiting van nieuwe bedrijven op het stroomnet verhindert, bouwprojecten stillegt en zelfs leidt tot het overwegen van het uitschakelen van openbare laadpalen op bepaalde tijden. Hoewel het misschien een abstract probleem lijkt, heeft het concrete gevolgen.

Sommige van onze klanten krijgen thuis ook al te maken met de gevolgen van netcongestie. Hun zonnepaneleninstallaties worden dan vanuit veiligheid tijdelijk automatisch afgeschakeld doordat de netspanning boven de 253 volt uitkomt. Zie onder een voorbeeld voor 14 maart 2024.

 

Hoe jij kan helpen

Misschien denk je dat het aan de overheid of de netbeheerders is om dit op te lossen. Zij zijn inderdaad op zoek naar oplossingen, maar jij kunt ook een verschil maken. Hier zijn enkele dingen die je zelf kan doen:

  • Zonnepanelenbezitters: Probeer de energie die je opwekt zoveel mogelijk zelf te gebruiken, vooral tijdens zonnige perioden. Dit kan door apparaten met een hoog energieverbruik te gebruiken wanneer je veel energie produceert, zoals het opladen van je auto, het gebruiken van je droger, of het verwarmen van je huis met een warmtepomp.
  • Investeer in een thuisbatterij: Thuisbatterijen helpen netcongestie voorkomen door energie op te slaan wanneer er een overschot is en deze vrij te geven wanneer het netwerk het nodig heeft. Dit ondersteunt niet alleen het verminderen van netcongestie maar draagt ook bij aan een duurzame toekomst.

 

Netcongestie: een groeiend probleem

Hoewel netcongestie misschien klinkt als iets waar we pas later last van gaan hebben, is het een actueel probleem waar nu actie op vereist is. Overheid, netbeheerders, en energiebedrijven zijn al druk bezig met het vinden van oplossingen. Door als huishoudens te investeren in slimme technologieën en ons gedrag aan te passen, kunnen we ook een belangrijke bijdrage leveren. 

Onze adviseurs kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden van slimme zonnepanelen, laadpalen, thuisbatterijen, warmtepompen, energiemanagementsystemen, en deelname aan de onbalansmarkt. Bel ons op 010-3182860 voor vrijblijvend advies over de slimste oplossingen voor netcongestie waarmee je ook nog eens je energierekening blijvend verlaagd.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt