Zonnepanelen en terugleverkosten: zo ga je hier slim mee om!

15 feb 2024

Goed nieuws voor zonnepanelenbezitters! Op 13 februari 2024 besloot de overheid de lucratieve salderingsregeling voort te zetten. Dit is een meevaller als je je energierekening wilt verlagen met zonnepanelen. Er is echter wel iets om rekening mee te houden: grote energieleveranciers zoals Essent, Eneco, en Vattenfall overwegen nu ook terugleverkosten in te voeren, zoals Vandebron en Budget Energie al doen. Wil je weten hoe je hier slim mee om kunt gaan? We leggen het uit!

 

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn kosten die energiebedrijven in rekening brengen voor elektriciteit die jij, bijvoorbeeld via je zonnepanelen, teruglevert aan het net. Dit doen ze om twee redenen:

  • Balans in vraag en aanbod: Te veel teruggeleverde energie kan het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoren.
  • Netwerkbelasting en onderhoud: Extra kosten ontstaan voor aanpassingen aan het netwerk om de teruggeleverde energie te verwerken.

 

Een voorbeeldberekening van terugleverkosten

Neem Martien en Rianne, klanten bij Vandebron, hebben 12 zonnepanelen die samen jaarlijks 3.200 kWh opwekken. Ze leveren daarvan 1.500 kWh terug (totaal van saldering en overschot). Zij betalen bij Vandebron nu €12,50 per maand aan terugleverkosten. Als je meer dan 5.000 kWh per jaar teruglevert, stijgt dit naar €46,00 per maand. Welke bedragen de energieleveranciers in de toekomst gaan vragen voor het terugleveren van energie, is uiteraard nog onbekend.

 

Terugleverkosten en je terugverdientijd

Ook al rekenen energiemaatschappijen terugleverkosten, zonnestroom van je eigen dak is nog altijd veel voordeliger dan stroom van je leverancier, zelf met terugleverkosten. Het gemiddelde effect van deze heffingen is een jaar extra terugverdientijd, en dat valt dus reuze mee voor een systeem dat 25 jaar meegaat.

 

Hoe ga je slim om met terugleverkosten?

De impact van terugleverkosten is het grootst voor huizen met veel zonnepanelen die veel meer opwekken dan ze verbruiken – en dus veel terugleveren. Uiteraard zijn er slimme tips om de terugleverkosten te beperken:

  • Eigen gebruik optimaliseren: Beperk de teruglevering door je energieverbruik af te stemmen op momenten van piekzonneschijn.
  • Energieopslag: Overweeg een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor later gebruik.

 

Samenvattend: Hoewel de voortzetting van de salderingsregeling voordelig is, brengen de mogelijke extra terugleverkosten nieuwe overwegingen met zich mee. Door slim om te gaan met energieverbruik en opslag, kun je je aanpassen aan de veranderende energiemarkt. Onze adviseurs helpen je graag om slim te besparen op je energierekening en de impact van terugleverkosten te minimaliseren. Bijvoorbeeld met een thuisbatterij en goed inzicht in je verbruik door een energiemanagementsysteem. Interesse in een gratis digitaal adviesgesprek? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
⚡ [verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt