Kabeltraject

20 mei 2022

Kabeltrajecten

Leuk die zonnepanelen, maar hoe zorg ik dat die stroom ook in mijn meterkast terecht komt? Een vraag die veel klanten van ons hebben. Hier is helaas geen éénduidig antwoord op. De manier waarop de kabels getrokken worden in de woning is afhankelijk van de woning zelf, het type systeem en de voorkeuren van de bewoner zelf.

Vanaf de panelen moet er een kabel komen naar de omvormer. De omvormer hangt doorgaans zo dicht mogelijk bij de panelen, maar mag in principe overal in de woning. Belangrijk is wel dat er voldoende ruimte is rondom de omvormer voor ventilatie. Alles bij elkaar is dit ongeveer 1 m2. Kies je voor een systeem met micro-omvormers direct onder de zonnepanelen, dan hoeft er alleen een kabel aangesloten worden op de meterkast.

Maar hoe loopt die kabelroute naar de meterkast dan? Dit kan uiteraard op meerdere manieren. Hieronder staan een aantal van de meest gebruikte oplossingen. Tijdens een technische schouw wordt altijd samen met u gekeken naar de mogelijkheden in uw woning.

 

PV-verdeler

Een pv-verdeler kan je vergelijken met een kleine groepenkast die een bestaande groep in twee groepen verdeelt. Op één van de groepen kan je de zonnepanelen aansluiten en de andere groep kan je gebruiken voor een apparaat. Deze wordt bijvoorbeeld toegepast als de wasmachine of droger in de buurt van de omvormer staat en dit apparaat op een aparte groep staat. Wanneer je een pv-verdeler gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van de kabel die al in de woning ligt om bij de meterkast te komen. De groep in de meterkast wordt dan verzwaard. Een pv-verdeler is alleen niet altijd mogelijk. Op deze manier kunnen afhankelijk van het type omvormer maar een beperkt aantal panelen. Ook mogen er op de groep van de wasmachine (of droger) geen andere apparaten aangesloten zijn.

 

Loze leiding

In veel huizen zijn er tijdens de bouw extra loze leidingen aangelegd vanaf de meterkast naar bijvoorbeeld de zolder of het cv-hok. Als dit het geval is, dan kunnen wij deze loze leidingen gebruiken om de kabel doorheen te trekken.

 

Trappenkoof

In sommige woningen loopt er in de trappengang een holle koof van zolder naar de begane grond. Hier kan vaak relatief éénvoudig een kabel door getrokken worden naar beneden. De kabel wordt dan via de kruipruimte doorgetrokken naar de meterkast.

 

Langs de regenpijp

Ook wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van een route buitenom. De kabel wordt van vanaf de omvormer weer naar buiten gebracht en dan achter bijvoorbeeld een regenpijp langs naar de grond gevoerd. Daarna kan de kabel via de kruipruimte getrokken worden naar de meterkast.

 

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om een kabel op een nette manier vanaf de omvormer naar de meterkast te brengen. Mochten de bovengenoemde oplossingen niet mogelijk zijn in jouw woning, dan zal de monteur altijd kijken naar wat wel kan en dit met jou overleggen.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
⚡ [verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

đŸ“± Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt