Collectieve versus individuele zonnepanelen

12 jul 2023

In de wereld van zonne-energie is het belangrijk om te begrijpen dat er een aanzienlijk verschil bestaat tussen collectieve en individuele zonnepanelen. Terwijl collectieve zonnepanelen een gezamenlijk initiatief vertegenwoordigen, waarbij deelnemers samen investeren in een grootschalig zonne-energieproject, worden niet-collectieve zonnepanelen individueel geïnstalleerd door particulieren of bedrijven. Dit onderscheid heeft belangrijke gevolgen op het gebied van onder andere financiën, flexibiliteit en service. Lees verder voor meer informatie. 

Financiële aspecten 

Op financieel gebied zijn er verschillen tussen collectieve en niet-collectieve zonnepanelen. Collectieve zonnepanelen kunnen vaak voordeliger uitvallen omdat de kosten per paneel lager kunnen zijn door grootschalige inkoop. Daarentegen vereisen niet-collectieve zonnepanelen een individuele investering, maar bieden ze eigenaarschap en controle over de installatie, waardoor individuen toch de volledige financiële voordelen kunnen benutten.

Maatwerk of uniformiteit?

Het aanbod van collectieve en individuele zonnepanelen verschilt niet alleen in schaal en toepassing, maar ook in de diversiteit van beschikbare typen panelen en omvormers. Collectieve zonnepanelenprojecten maken vaak gebruik van een specifiek type zonnepaneel en omvormer, vanwege de behoefte aan uniformiteit en efficiënte installatie. In tegenstelling hiermee bieden individuele zonnepaneelinstallaties een breder scala aan keuzemogelijkheden, waardoor eigenaren kunnen kiezen op basis van specifieke behoeften en voorkeuren.

Technische schouw op locatie

Voorafgaand aan installatie van zonnepanelen is een technische schouw belangrijk. Dit is een evaluatie en inspectie van een gebouw of locatie om de geschiktheid en haalbaarheid van een zonnepaneleninstallatie te beoordelen. Het omvat een grondige analyse van factoren zoals de dakoriëntatie, schaduwwerking, dakstructuur en elektrische infrastructuur. Het voordeel van een technische schouw is dat het potentiële obstakels of beperkingen identificeert die invloed kunnen hebben op de prestaties en efficiëntie van het zonne-energiesysteem. Bij installatie van collectieve zonnepanelen is er geen zekerheid dat er een technische schouw aanwezig is op locatie. Dit kan ertoe leiden dat installateurs soms voor onverwachte uitdagingen komen te staan. Denk hierbij aan een zonnepaneel dat niet past, een kabeltraject dat ineens anders moet of een omvormer die van locatie moet veranderen. Doordat er voorafgaand aan de installatie al gekeken wordt naar oriëntatie, zullen zonnepanelen uiteindelijk efficiënter werken.

Het verschil tussen collectieve en individuele aanbieders

Met de technische schouw als belangrijk onderdeel van de installaties, is het ook essentieel om te kijken naar het verschil tussen collectieve en individuele aanbieders. Bij collectieve zonnepanelen kiezen grotere partijen vaak voor de makkelijkste opties vanwege de grote hoeveelheid aanvragen en installaties die ze dagelijks verwerken. Er wordt bijvoorbeeld gekozen voor het eenvoudigste kabeltraject in plaats van het gewenste. Individuele aanbieders, zoals wij van Return on energy, hebben vaak alles in eigen beheer. Dit geeft ons de mogelijkheid om maatwerk te bieden. Benieuwd naar de kosten voor jouw dak? Vraag dan een offerte op maat aan. 

De kracht van lokale zonnepaneelbedrijven

Ook als het gaat om de service, is er een duidelijk verschil aanwezig. Lokale partijen kunnen door hun kleinschaligheid namelijk snelle en efficiënte service bieden. Dit is voor grote partijen die landelijk werkzaam zijn juist een uitdaging, omdat zij vanuit alle hoeken in Nederland moeten komen. De focus op lokaal werk stelt lokale partijen in staat om meer persoonlijk contact te hebben met klanten, wat resulteert in betere communicatie, meer klanttevredenheid en vertrouwen. Behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag! 

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 430 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,28 (het gemiddelde stroomtarief)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt