Dynamische Energiecontracten: Slim besparen of erg ingewikkeld?

12 mrt 2024

Heb je weleens gehoord van dynamische energiecontracten? Met de aankondiging van Vattenfall om ook dynamische energiecontracten aan te bieden, waarbij stroomprijzen elk uur en gasprijzen per dag kunnen schommelen, is er een nieuw hoofdstuk aangebroken in de energiemarkt. Dit soort contracten belooft dat je geld kunt besparen door je energiegebruik aan te passen aan de momenten waarop de prijzen lager zijn. Dat klinkt als een mooie kans om te besparen, toch? Maar is het wel zo eenvoudig, of zitten er haken en ogen aan?

Meer aanbieders stappen in

Het idee van flexibele prijzen is niet helemaal nieuw. Andere, kleinere energieleveranciers en Eneco boden al soortgelijke contracten aan. Maar nu een grote speler als Vattenfall zich ook op dit pad begeeft met hun ‘FlexPrijs’-contracten, wordt het voor veel mensen interessanter.

Naast de mogelijkheid om te besparen op je energierekening, is er nog een ander groot voordeel van deze contracten. Ze moedigen je namelijk aan om energie te gebruiken op momenten dat er veel aanbod is van zonne- of windenergie. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst en helpt het stroomnet in balans te houden.

Is dit iets voor jou?

Het klinkt misschien aantrekkelijk om je energiegebruik te plannen rond de prijzen, maar betekent dit dat je zelf actief moet bijhouden wanneer energie goedkoper of duurder is? Gelukkig niet. Met de juiste technologie werkt alles vanzelf, en kun je automatisch profiteren van de kansen die wisselende energieprijzen bieden, terwijl je ook direct beschermd wordt tegen de mogelijke risico’s.

Kansen voor de moderne huishoudens

Voor huishoudens die graag vooroplopen, bieden dynamische energiecontracten dus interessante kansen. Met slimme apparaten in huis kun je niet alleen besparen, maar ook het milieu een handje helpen. Dit vraagt wel om een investering in slimme technologie en wat planning.

Slimme voorbeelden

Veel van onze klanten combineren zonnepanelen, een warmtepomp, een thuisbatterij en een laadpaal om optimaal te profiteren van dynamische energiecontracten. Benieuwd wat dit voor jou zou kunnen betekenen? Hierbij een aantal voorbeelden:

Goedkoop je huis verwarmen met een warmtepomp:
Je warmtepomp is slim verbonden met andere systemen in huis. De wisselende energieprijzen worden automatisch bijgehouden en gebruikt om je warmtepomp aan te sturen. Wanneer de prijzen dalen, bijvoorbeeld midden in de nacht of wanneer er een overvloed aan groene energie is, schakelt het systeem automatisch de warmtepomp in om je boilervat of huis te verwarmen. Dit betekent dat je kunt profiteren van lagere energiekosten zonder dat je comfort inlevert.

Opslag en gebruik van overtollige zonne-energie:
Veel huishoudens met zonnepanelen wekken overdag meer elektriciteit op dan ze op dat moment nodig hebben. Met een thuisbatterij kun je deze overtollige energie opslaan in plaats van direct terug te leveren aan het net. Op momenten dat de energieprijzen hoog zijn of je zonnepanelen niet genoeg opwekken, bijvoorbeeld ’s avonds, kun je deze opgeslagen energie gebruiken. Dit verlaagt niet alleen je energierekening, maar zorgt er ook voor dat je minder afhankelijk bent van het net, wat bijdraagt aan een stabielere energievoorziening.

Slim opladen van je elektrische auto:
Met een dynamisch energiecontract kun je het opladen van je elektrische auto optimaliseren. Door een slimme laadpaal te gebruiken, kan het systeem automatisch kiezen om je auto op te laden tijdens uren met lage energieprijzen. Stel, je moet de volgende ochtend om 8 uur weg. Het systeem berekent dan wanneer het het voordeligst is om op te laden voor die tijd, rekening houdend met de laagste tarieven. Zo bespaar je maximaal op je energierekening.

Handelen met energie via de thuisbatterij:
Dit is misschien wel een van de meest slimme toepassingen. Als je een thuisbatterij hebt, kun je niet alleen energie opslaan voor eigen gebruik, maar ook actief handelen op de energiemarkt. Wanneer de energieprijzen laag of zelfs negatief zijn – wat gebeurt wanneer er een overschot aan energie is – kun je goedkoop energie inkopen of zelfs betaald krijgen om energie op te nemen. Deze energie sla je op in je thuisbatterij om later, wanneer de prijzen hoog zijn, te verkopen. Hiervoor zijn er slimme systemen beschikbaar die realtime energieprijzen kunnen volgen en automatisch kunnen handelen, waarmee je een aanzienlijke besparing of zelfs winst kunt realiseren.

Laat je adviseren

Bij Return on Energy weten we alles over dynamische energiecontracten en hoe je hier het beste gebruik van kunt maken. We helpen je graag met advies over hoe je slim kunt besparen met zonnepanelen, een warmtepomp, thuisbatterij en laadpaal. Plan een digitale kennismaking met een van onze adviseurs of bel ons op 010 318 2860.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt