Negatieve energieprijzen in Nederland: een doorbraak of fabel?

05 mrt 2024

In de energiewereld doet zich een fenomeen voor dat zowel verbazing als vragen oproept: negatieve energieprijzen. Dit concept, waarbij je geld zou krijgen om energie te gebruiken, klinkt voor velen als een droom. Maar is het echt zo voordelig, of schuilt er meer achter deze opmerkelijke trend?

 

Wat zijn negatieve energieprijzen?

Negatieve energieprijzen treden op wanneer het aanbod van elektriciteit de vraag overstijgt. Dit gebeurt vaak bij overproductie van duurzame energie, bijvoorbeeld op dagen met veel wind of zonneschijn. In Nederland waren er in 2022 83 uur met negatieve uurprijzen; in 2023 steeg dit aantal naar 301 uur. Echter, voor de consument is de situatie complexer dan het op het eerste gezicht lijkt.

 

De werkelijkheid achter de cijfers

Hoewel het idee van negatieve prijzen aantrekkelijk lijkt, is de realiteit voor de consument vaak minder voordelig. Deze negatieve prijzen slaan op de inkoopprijs van energie, niet op wat consumenten werkelijk betalen. Een negatieve inkoopprijs van 1 kWh betekent niet automatisch dat consumenten geld terugontvangen.

 

De rol van belastingen en heffingen

In Nederland bestaan de consumentenprijzen die je terugziet op je energierekening uit diverse componenten: de inkoopprijs, belastingen, heffingen en btw. Zelfs als de inkoopprijs daalt tot nul, blijven er belastingen en heffingen die de consument moet voldoen.

Even een voorbeeldberekening uit 2023 als je 1 kWh gratis stroom ingekocht zou hebben:

  • Inkoopprijs: € 0,00 (gratis stroom)
  • Heffing energiemaatschappij: € 0,0174 (gemiddeld in 2023)
  • Energiebelasting: € 0,1260
  • BTW: € 0,0301
  • Totaal: € 0,1735 per kWh

Dus, stel dat je een dynamisch energiecontract had en je soms je stroom gratis kon inkopen, dan betaalde je nog steeds ongeveer 17,35 cent per kWh.

 

De illusie van ‘gratis’ energie

Het concept van ‘gratis’ energie of zelfs geld ontvangen om energie te gebruiken blijft een illusie zolang de totale kosten per kWh boven nul uitkomen. In 2023 waren er slechts 15 uur waarin de totale kosten onder deze drempel zakten.

 

Toekomstperspectieven van energieprijzen

Verschillende factoren zullen de toekomstige echte netto energieprijzen beïnvloeden:

 • Overheidsbelastingen: De energiebelasting, vastgesteld door de overheid, wijzigt jaarlijks. Tot 2029 wordt een dalende trend verwacht. Dat is dus goed nieuws.
 • Heffingen van energieleveranciers: Deze kunnen variëren en zo de totale kosten beïnvloeden. Dat blijft onzeker.
 • Toename van duurzame energiebronnen: Meer windparken en zonne-energie kunnen leiden tot meer periodes van overaanbod, wat potentieel de prijzen kan drukken. Dat lijkt dus goed nieuws.
 • Innovaties in energieopslag: (thuis)batterijen kunnen helpen bij een betere balans tussen vraag en aanbod. Waardoor energieprijzen minder vaak negatief kunnen gaan worden. Daardoor zal de prijs minder vaak negatief zijn.

 

Slim omgaan met negatieve energieprijzen als huiseigenaar

Als huiseigenaar kun je slim inspelen op negatieve energieprijzen. Belangrijk is om te beseffen dat negatieve inkoopprijzen voor energie dus niet direct leiden tot betalingen aan consumenten, maar vooral kansen bieden je energierekening te verlagen. Een aantal tips:

 • Kies voor een dynamisch energiecontract om te profiteren van fluctuerende energieprijzen.
 • Pas je energieverbruik aan: gebruik energie-intensieve apparaten zoals elektrische auto’s, wasmachines of vaatwassers tijdens de goedkoopste uren.
 • Overweeg investeringen in een thuisbatterij voor opslag van goedkope of negatief geprijsde energie, die later gebruikt kan worden bij hogere prijzen.
 • Beschik je over zonnepanelen? Voorkom het terugleveren van stroom aan het net tijdens momenten met negatieve energieprijzen om te vermijden dat je moet betalen in plaats van te verdienen aan je opgewekte energie.

Bij Return on Energy helpen we huiseigenaren om hun energierekening te verlagen door slimme combinaties van zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen, laadpalen en dynamische energiecontracten. Voor vrijblijvend advies over hoe jij optimaal kunt profiteren van negatieve energieprijzen, plan een digitale kennismaking met een van onze adviseurs of bel ons op 010 318 2860.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt