Btw-tarief op zonnepanelen

05 apr 2023

Sinds 1 januari 2023 zijn zonnepanelen vrijgesteld van btw. Het btw-tarief was voorheen 21%. Door de invoering van het zogenoemde nultarief hoeven particulieren de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Naast dat dit voor beide partijen werk scheelt, is het voornaamste doel ook om hiermee particulieren te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen hebben namelijk een belangrijke rol binnen de energietransitie. Doordat de zon een onuitputtelijke bron is van schone energie, kunnen we zonlicht omzetten in elektriciteit en warm water. Op lange termijn zal dit ervoor zorgen dat we geen fossiele brandstoffen meer hoeven te gebruiken.

Wat zijn de voorwaarden voor het btw-nultarief op zonnepanelen?

De nieuwe regeling omtrent het btw-nultarief op zonnepanelen geldt niet voor iedere situatie. Voorwaarden voor de nieuwe regeling zijn onder andere:

  • Als eerste is het belangrijk om helder te hebben voor wie deze regeling geldt. De regeling is namelijk opgesteld voor alle particulieren die zonnepanelen willen aanschaffen. Voor woningcorporaties en huur ondernemers kan dit ook interessant zijn. De 0% btw-regeling is alleen geldig voor installaties op daken van panden met een woonfunctie. Bedrijfspanden vallen dus niet onder deze nieuwe regeling.
  • Het 0% btw-tarief op zonnepanelen geldt niet alleen op de aanschafkosten, maar ook op de plaatsingskosten en alle noodzakelijke werkzaamheden die nodig zijn voor de montage en aansluiting. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan aanpassingen in de meterkast of het aanleggen van kabels. Minder voorkomende werkzaamheden zoals het verstevigen van het dak vallen nog wel onder het oude btw-tarief van 21%.
  • Ook moet er rekening gehouden worden met het type zonnepaneel. Niet elk type zonnepaneel komt namelijk in aanmerking met de maatregel. Het btw-nultarief heeft alleen betrekking op zonnepanelen die gebruikt worden om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Producten als zonnedakpannen of zonneboilers tellen dus niet mee. 
  • Ook geldt er nog een uitzondering voor het 0% btw-tarief. Als je van plan bent een systeem te plaatsen met een vermogen van 15.000 Wp of hoger, met een jaarlijkse opbrengst vanaf €1.800,- moet je namelijk nog wel btw betalen over de opgewekte stroom. Dit is van toepassing bij systemen vanaf 35 zonnepanelen.

Wat betekent het 0% btw-tarief op zonnepanelen voor jou?

Het is afhankelijk van de situatie wat het 0% btw-tarief voor jou betekent. Twee voorkomende situaties zullen toegelicht worden. Het kan namelijk zijn dat je zonnepanelen in 2022 of in de eerste maanden van 2023 aangeschaft hebt of nog aan wil schaffen.

Zonnepanelen aangeschaft in 2022

Zonnepanelen zijn momenteel meer rendabel dan ooit. Dit komt voornamelijk door het belang van duurzaamheid, stijgende energieprijzen en dalende aanschafkosten. De vraag naar zonnepanelen is hierdoor ook erg hoog. De kans is groot dat je zonnepanelen in 2022 gekocht hebt, maar dat deze pas in 2023 geïnstalleerd kunnen worden. Op de offerte die je ondertekend hebt staat dan een bedrag inclusief 21% btw. Maar als je de zonnepanelen pas betaalt na plaatsing, ontvang je van ons een factuur waar de gecorrigeerde prijs op staat met het btw-nultarief. Dit is een groot voordeel, omdat het nettobedrag lager uit kan vallen dan dat je normaal gesproken na teruggave van de 21% regeling betaald zou hebben. 

Zonnepanelen aangeschaft in 2023

Als je dit jaar zonnepanelen aanschaft hoef je dus geen btw voor te schieten en terug te vragen door de nieuwe regeling van 0% btw op zonnepanelen. Benieuwd wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren? Laat vrijblijvend je gegevens achter en ontvang een offerte op maat. Heb je verder nog vragen over de invloed van het btw-nultarief op jouw aankoop? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 430 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,28 (het gemiddelde stroomtarief)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt