Al jouw vragen beantwoord💡

Je kunt antwoorden op veelgestelde vragen vinden in onze uitgebreide kennisbank.

Snel vragen over:

De voordelen De aanschaf Installatie Werking Technische vragen Onderhoud & garantie

Slim geld besparen op je energierekening?

Zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en thuisbatterijen. Het zijn energieoplossingen die natuurlijk gunstig zijn voor het milieu, maar je ook flink laten besparen op je energierekening.

Al meer dan 15 jaar zijn wij dé expert in deze energieoplossingen die huishoudens veel geld besparen. Zo hebben we al tienduizenden klanten geholpen om hun energierekening blijvend te verlagen.

De voordelen

 • Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen eigenlijk?

  Tijdens het proces waarbij zonnestralen om worden gezet in energie, worden er geen schadelijke stoffen uitgestoten. Alleen bij het maken van zonnepanelen wordt CO2 uitgestoten. Daarna begint de inhaalslag, en maken de zonnepanelen deze uitstoot snel goed. Hoe ‘snel’ dit is, leggen we graag aan je uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

  Rekenvoorbeeld op basis van 10 zonnepanelen
  Voor de productie van één zonnepaneel wordt zo’n 320/340 kg CO2 uitgestoten. Als we hiervan het gemiddelde nemen, komen we uit op 330 kg CO2 per paneel. In dit rekenvoorbeeld wordt er dus 330 x 10 = 3.330 kg CO2 uitgestoten door de productie van 10 panelen. Naast de productie moet je ook rekening houden met het transport.

  Veel zonnepanelen komen uit China. Als we er van uit gaan dat het vervoer van 10 zonnepanelen in totaal 250 kg CO2 uitstoot met zich meebrengt, dan is dat een hele ruime berekening. Samen met de 3.330 kg CO2 maakt dit een totaal van 3.580 kg CO2 uitstoot.

  Omdat bij het opwekken van stroom via zonnepanelen geen CO2 wordt uitgestoten, kijken we naar hoeveel CO2 andere energiebronnen per kWh gemiddeld uitstoten. Per kWh wordt er zo’n 0,40 / 0,50 kg CO2 uitgestoten. Het gemiddelde hiervan is 0,45 kg CO2.

  Met een gemiddeld verbruik van 2.730 kWh per gemiddeld huishouden, komt de totale uitstoot op 0,45 x 2730 kWh = 1.228 kg CO2 die door het gebruik van zonnepanelen voorkomen wordt.

  De productie en het transport van de zonnepanelen hebben in totaal 3.580 kg CO2 veroorzaakt. En per jaar wordt er zo’n 1.228 kg CO2 door de zonnepanelen bespaard.
  Dat betekent dat je binnen een kleine 3 jaar de CO2 uitstoot met elkaar verrekend hebt. Omdat zonnepanelen zo’n 30 jaar meegaan, kun je daarom nog 27 jaar groene stroom opwekken en kom je op een totaal van 1228 * 27 = 33.156 kg bespaarde CO2.

 • Salderingsregeling en/of teruglever subsidie

  De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen en die niet direct wordt gebruikt in uw woning wordt teruggeleverd aan het net. Dit noemen we ’salderen’, wat betekent dat de zonnestroom die jij teruglevert aan het openbare net, afgetrokken wordt van de stroom die je geleverd hebt gekocht van het net. De overheid heeft deze regeling ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren en huiseigenaren te stimuleren. Deze regeling kost de overheid veel geld en omdat de aanschaf inmiddels ook aantrekkelijk is zonder de salderingsregeling, is besloten de salderingsregeling langzaam af te bouwen. De salderingsregeling blijft tot begin 2023 van kracht, waarna hij langzaam zal worden afgebouwd. De kans bestaat dat er een ander soort ‘teruglever subsidie’ voor in de plaats komt, maar hoe die er precies uit gaat zien weten we waarschijnlijk pas als het zover is. De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb jij bijvoorbeeld 3.000 kWh geleverd gekregen, dan is dat het maximale dat je kunt salderen tegen de energieprijs die je betaalt wanneer je energie aanschaft van het net. Alles wat je daarboven opwekt krijg je tegen een veel lager tarief vergoed en heeft dus invloed op de terugverdientijd van het systeem.

 • Kan ik btw op mijn zonnepanelen terugkrijgen?

  Ja! Je kunt over de aanschaf en de installatie van niet geïntegreerde zonnepanelen (niet onderdeel van je dakbedekking) de meeste btw terugvragen. Je wordt namelijk door de belastingdienst als klein bedrijf gezien omdat je energie gaat ‘verkopen’ aan het net. Om de BTW terug te vragen is het noodzakelijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet:

  • Je bent een particulier afnemer zonder zakelijk energiecontract;
  • Je levert de opgewekte zonne energie terug aan het energienet;
  • De zonnepanelen heb je laten installeren op je woning;
  • Je naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan;
  • Je naam moet op de factuur van het energiebedrijf staan;
  • Het is de eerste keer dat je zonnepanelen aanschaft;
  • Het is maximaal 6 maanden geleden dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
  • Het totale systeem heeft minder dan €14.399 gekost.

  Rekenvoorbeeld van aangifte met forfait en niet geïntegreerde zonnepanelen:
  Je hebt een zonnepanelen systeem aangeschaft waar € 800 aan btw in rekening is gebracht. De zonnepanelen hebben een totaal opwekvermogen van 2.800 WattPiek.
  In een tabel van de Belastingdienst, lees je dat bij jouw opwekvermogen een vast forfait bedrag van € 60 hoort. Dit bedrag trek je van het btw bedrag af. In dit geval zou dit betekenen € 800 – € 60 = € 740,-. In dit rekenvoorbeeld is € 740 euro je totale btw-teruggaaf.

  Je kunt via onze btw-teruggave service een bedrag van € 740,- op je rekening gestort krijgen. Meer weten? Vraag een gratis telefonisch adviesgesprek aan.

 • Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?

  Gebaseerd op de gemiddelde prijsstijgingen van de afgelopen jaren is de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Er zijn een aantal factoren die dit bepalen:

  • De prijsdaling van de zonnepanelen;
  • het soort panelen dat gebruikt wordt;
  • de dakrichting (Een dak richting op het zuiden brengt het meeste op);
  • de hellingsgraad van het dak (Schuin dak, plat dak, gevel);
  • het type omvormer dat gebruikt wordt;
  • de hoeveelheid schaduwval op een dak.

   

  Een rekenvoorbeeld
  Een zonnestroomsysteem met omvormer, zonnepanelen, dakdragers en alle andere benodigde producten kost gemiddeld zo’n € 4500. Met onze BTW service krijg je over dit bedrag de belasting terug. De kosten zullen dan verlaagd worden met 21% tot € 3719. Omdat je een vast bedrag forfait moet betalen, komt hier nog zo’n € 80 bij. In totaal zijn je netto kosten € 3799.

  Omdat je stroom opwekt met je zonnepanelen bespaar je gemiddeld per jaar zo’n € 800. Het bedrag dat je kwijt bent aan je zonnepanelen gedeeld door hoeveel geld je per jaar bespaart is je terugverdientijd. In dit geval is dit € 3799 / € 800 = 4,7 jaar.

  Omdat zonnepanelen wel 30 jaar mee kunnen gaan, kun je nog zo’n 25 jaar genieten van je opbrengst. In dit rekenvoorbeeld zou dit neerkomen op een totale winst van zo’n € 20.000,-.

  Om er achter te komen wat het meeste rendement voor jou oplevert, adviseren we je altijd om een dakscan te doen.

De aanschaf

 • Heb je een vergunning nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen?

  Om zonnepanelen te plaatsen heb je in bijna alle gevallen geen vergunning nodig. Er zijn wel situaties te benoemen waarin je wel een vergunning nodig hebt:

  • Als het gebouw waarop je de zonnepanelen gaat plaatsen een monument is, of door de overheid is aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht.
  • Als je panelen op een schuin dak wilt laten uitsteken of je de panelen dichterbij de dakrand wilt plaatsen dan toegestaan is.
  • Als de omvormer in de panelen is geïntegreerd.
  • Als het bestemmingsplan van je woning het officieel niet toelaat om zonnepanelen te plaatsen.
  • Als je zonnepanelen in je achtertuin wilt plaatsen en de constructie waarop je de zonnepanelen plaatst hoger is dan 5 meter.
  • Als de zonnepanelen een andere hellingshoek hebben als het dakvlak en indirect op het dakvlak worden geplaatst.
 • Hoe gaat het aanschaffen van zonnepanelen in zijn werk?

  Zonnepanelen worden vrijwel altijd geplaatst op een dak. Op basis van de mogelijkheden op jouw dak, gecombineerd met jouw wensen, stellen wij een offerte voor een compleet systeem (zonnepanelen, omvormer, montagesysteem etc) aan je voor.

  Andere bedrijven laten je vaak kiezen tussen slechts enkele zonnepanelen en omvormers om zo hun eigen winst te maximaliseren. Hierdoor ben je niet altijd gegarandeerd van de beste energieopbrengst.

  Omdat wij wel werken met meerdere type a-merk panelen en omvormers, kunnen we altijd een zonnesysteem samenstellen dat je de meeste energieopbrengst geeft.

  Na de offerte getekend te hebben, krijg je eventueel nog een kort bezoek van een van onze technische specialisten. Deze specialist bekijkt hoe het zonnestroomsysteem buitenshuis, maar ook binnenshuis kan worden geïnstalleerd. Dit bezoek is soms noodzakelijk om onze collega’s een beter beeld van de situatie te geven zodat we op de dag van installatie precies weten wat er nodig is om het systeem te installeren. De installatie duurt in bijna alle gevallen slechts 1 dag. Als het complete systeem geïnstalleerd is, hoef je het systeem pas te betalen. Wat gebeurd er op die installatie dag?

 • Moet ik me gaan verdiepen in zonnepanelenmerken, soorten panelen, omvormers en type installatie?

  Nee, alles draait namelijk bij zonnepanelen om de terugverdientijd en de ‘return on investment’ en dat heeft te maken met hoeveel stroom je per jaar opwekt.

  Voor zonnepanelen is er wel een systeem samengesteld om een overzicht te krijgen in kwaliteit en zekerheid van de producten. Dit heet het ‘Tier systeem’. In totaal zijn er drie ‘tiers’. Tier 1 is de hoogste kwaliteit en tier 3 is de laagste kwaliteit.

  Wij van Return on Energy verkopen alleen maar zonnepanelen die de ‘Tier 1’ kwalificatie hebben. Dit houdt in dat de producent van de zonnepanelen:

  • Al meer dan 5 jaar bestaat en veel ervaring heeft met het ontwikkelen ervan;
  • Niet afhankelijk is van anderen bij het produceren van de zonnepanelen;
  • Veel investeert in onderzoek en ontwikkeling;
  • De productie van zonnepanelen bijna of volledig heeft geautomatiseerd.
 • Werken jullie met een All in prijs?

  Ja, de prijs van de totale installatie bestaat uit:

  • De aanschaf van het zonnepanelensysteem.
  • De aanschaf en installatie van de omvormer.
  • De plaatsing van de zonnepanelen.
  • Het leggen van kabels naar de groepenkast.
  • Het eventueel aanpassen van de groepenkast
  • De aansluiting op het energienetwerk.
  • De uitleg en de aansluiting van de monitoringstool.
  • Service en garantie van het zonnepanelensysteem.
 • Ik wil graag contact met een adviseur, is dat mogelijk?

  Jazeker! Als je contact met een adviseur wilt, kun je ons direct bellen op 010 – 3182860 of kun je een gratis telefonisch adviesgesprek aanvragen via onze website.

 • Kan ik niet beter wachten met de aanschaf van zonnepanelen?

  Het klopt dat technologie en ook zonnepanelen goedkoper  worden. Echter staat deze prijsdaling al een aantal jaar redelijk stil. Dit komt omdat zonnepanelen de laatste jaren de grootste ontwikkeling hebben doorgemaakt.

  Het kan dus ook zijn dat de prijzen juist gaan stijgen omdat er veel vraag naar is, en er minder grondstoffen beschikbaar zijn. Deze prijsstijging kan ook gelden voor de stroomprijzen.

  Daarbij komt, dat er momenteel nog voordelige regels zijn, waardoor je maximaal kunt renderen. Hoe langer je wacht met investeren in zonnepanelen, hoe minder snel je de investering eruit zult halen.

 • Wat is de beste zonnepanelen inrichting in mijn situatie?

  Er zijn een aantal factoren die de effectiviteit van zonnepanelen bepalen.

  • Het soort panelen dat gebruikt wordt.
  • De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon (een dak richting op het zuiden brengt het meeste op).
  • De hellingsgraad van het dak (schuin dak, plat dak, gevel).
  • Het type omvormer dat gebruikt wordt.
  • De hoeveelheid schaduwval op het dak

   

   

 • Kan ik bij jullie zonnepanelen kopen?

  Jazeker! Wij zijn dé specialist op het gebied van zonnepanelen in de regio midden en zuid Nederland. Wij adviseren je over de plaatsing, komen de zonnepanelen bij je installeren en zorgen met een handige online tool ervoor dat je 24 uur per dag kunt kijken wat je zonnepanelen opleveren.

 • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

  Om zonnepanelen op een dak te plaatsen is normaal gesproken geen vergunning nodig. Alleen bij een beschermd stadsgezicht of monumentaal pand is een vergunning noodzakelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het plaatsen van panelen niet gebonden is aan regelgeving. Komen de panelen op een schuin dak, dan:

  • mogen de panelen niet uitsteken en moeten dus aan alle kanten binnen het dakvlak blijven;
  • moeten de panelen in of direct op het dakvlak worden geplaatst;
  • moet hellingshoek van de panelen hetzelfde zijn als die van het dakvlak waarop de panelen gemonteerd worden.

   

 • Is het financieel interessant om voor zonnepanelen een lening af te sluiten?

  Voor het aanschaffen van zonnepanelen is een investering nodig. Heb je dit bedrag niet op je rekening staan dan kun je zonnepanelen huren waarbij je een vast bedrag per maand betaalt, maar dit is duur, waarschuwt de Consumentenbond. Als je je panelen huurt is je rendement op de lange termijn veel lager, en zit je al gauw 10 tot 15 jaar vast aan een huurcontract.

  Een betere optie is je zonnepanelen te financieren, door een (groene) lening af te sluiten. Hiermee geniet je van alle voordelen die eigenaren ook hebben zoals bijvoorbeeld de BTW-teruggave. Je betaalt dan net als met huur een maandelijks bedrag, maar de zonnepanelen worden daarmee wel jouw eigendom.

 • Kan ik zonnepanelen ook leasen?

  Het is bij Return on Energy niet mogelijk om zonnepanelen te leasen. In de markt is dit ook ongebruikelijk aangezien zonnesystemen leveranciers geen bevoegdheid hebben om een financiering aan te bieden. Return on Energy kan je wel introduceren bij Greenloans. Dit bedrijf is gespecialiseerd in leningen voor duurzame doelen.

 • Kan ik zonnepanelen aanschaffen voor mijn huurwoning?

  In principe kun je alleen als je eigenaar van de woning bent, op eigen initiatief zonnepanelen op je dak laten plaatsen. Diverse woningcorporaties zijn op dit moment aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zonnepanelen op huurwoningen mogelijk te maken.

  Je kunt natuurlijk altijd met de verhuurder overleggen of zonnepanelen op jouw huurwoning mogelijk zijn. Met toestemming van de verhuurder is het wel mogelijk om zonnepanelen op je huurwoning te plaatsen.

 • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Een van de belangrijkste voorwaarden om zonnepanelen te plaatsen op je dak, is dat het dak daadwerkelijk van jou is. Woon je in een huur huis? Dan kun je het beste overleggen met de verhuurder of de mogelijkheid er is om zonnepanelen te plaatsen. Ben je eigenaar, dan zijn er een aantal factoren die de geschiktheid van jouw dak bepalen: het dakoppervlak, de soort dakbedekking, de draagkracht, de kwaliteit van het dak, de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.

  Heb ik genoeg dakoppervlak voor zonnepanelen?
  Om er voor te zorgen dat de aanschaf van zonnepanelen rendabel is, is het bruikbare dakoppervlak van belang. Hoeveel dakoppervlak bruikbaar is heeft voornamelijk te maken met het aantal obstakels die op of in het dak zitten. Denk hierbij aan ontluchtingspijpjes, schoorstenen, dakramen of dakkapellen. Afhankelijk van de afmeting van de zonnepanelen kijken we met onze software en op locatie hoeveel panelen er op het dak passen. Wij kunnen exact berekenen met welke zonnepanelen we jouw dakoppervlak optimaal benutten.

  Is het soort dakbedekking geschikt voor zonnepanelen?
  Het soort dakbedekking speelt ook een belangrijke rol bij de geschiktheid van je dak voor zonnepanelen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Op schuine daken zijn dakpannen de meest voorkomende soort dakbedekking en dit is daardoor ook de meest geschikte soort om zonnepanelen op te installeren. De meeste montagematerialen zijn namelijk geschikt voor montage op een dakpannen dak. Ook op golfplaten daken kunnen we zonnepanelen monteren, maar bij andere dakbedekkingen – bijvoorbeeld zink, riet, aluminium, leistenen en glas – is het te risicovol om zonnepanelen te plaatsen. Mocht je niet zeker weten of jouw dakbedekking geschikt is, neem dan even contact met ons op.

  Is de draagkracht en de toestand van mijn dak voldoende?
  Om zonnepanelen op een dak te monteren, moet het dak voldoende draagkracht hebben om het systeem te kunnen dragen. Vaak geldt dat hoe ouder het gebouw, hoe groter de kans dat het dak verouderd is en van onvoldoende kwaliteit is voor het plaatsen van zonnepanelen. Aangezien de toestand voor ieder dak sterk verschilt, sturen wij altijd een adviseur of monteur op locatie om het dak te inspecteren. Bij twijfel over de draagkracht van het dak kan een dakdekker geraadpleegd worden.

  Is de oriëntatie van mijn dak ten opzichte van de zon geschikt?
  De optimale oriëntatie van een schuin dak is in de richting van het zuiden, omdat je dan het optimaal aantal zonuren hebt. Het voordeel van schuine daken is dat er vaak twee dakvlakken zijn waardoor er vrijwel altijd een geschikt dak is (zuid, west of oost). Bij platte daken kan het in sommige gevallen rendabeler zijn om te kiezen voor een oost-west opstelling omdat er dan meer panelen op het dak passen. De panelen worden op platte daken doorgaans in een hoek van 13 graden gelegd.

  Is de hellingshoek van mijn dak geschikt?
  Voor schuine daken houden we een minimum hellingshoek aan van 15° en een maximum van 60°. Een hellingshoek van tussen de 30° en 35° is optimaal voor zowel het rendement als de installatie. Bij een hellingshoek kleiner dan 3° spreken we technisch gezien van een plat dak.

  Overige factoren
  Als je in een monumentaal pand woont is het meestal niet zonder vergunning toegestaan om zonnepanelen te plaatsen. Je kunt dan het beste contact opnemen met de gemeente om er achter te komen of en zo ja, welke vergunning er nodig is.

Installatie

 • Hoe worden mijn zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet?

  De energie die je opwekt via je zonnepanelen is niet direct bruikbaar voor de apparaten in je huis en kan niet direct teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Om de stroom bruikbaar te maken wordt een een omvormer geplaatst tussen de zonnepanelen en de groepenkast. Deze omvormer wordt geplaatst in een geventileerde ruimte.

  Het kan voorkomen dat je door de omvormer een extra groep in de stoppenkast nodig hebt. Onze specialisten sluiten dit kosteloos voor je aan.

  Ik heb een ouderwetse meter
  Als je een ouderwetse analoge energiemeter met draaischijf hebt, kan het in sommige gevallen voorkomen dat je verplicht bent om een nieuwe meter te laten installeren voordat je energie terug kunt leveren. Op sommige ouder meters zit namelijk een terugrolbeveiliging. Dit voorkomt het terugdraaien van de schijf en zorgt er voor dat je de energie die je teruglevert aan het energienet niet kunt verrekenen.

  Wil je gebruik maken van de monitoring app, dan is een ouderwetse meter met een draaischijf ook niet geschikt. Je kunt dan aan je netbeheerder vragen deze te vervangen.

  Als je zonnepanelen systeem is aangesloten op het elektriciteitsnet, dan moet je zelf contact opnemen met je energieleverancier om door te geven dat je zelf stroom opwekt via zonnepanelen. Het is handig als je het wattpiek vermogen van je systeem weet, voordat je contact opneemt.

  Daarnaast ben je van de overheid verplicht om jezelf aan te melden bij energieleveren.nl. Dit is noodzakelijk omdat de netbeheerder op deze manier inzicht krijgt in hoeveel stroom er door huishoudens zelf wordt opgewekt.

 • En dakpannen als zonnepanelen?

  Er bestaan dakpannen met daarin een zonnepaneel verwerkt. Deze techniek is echter nog niet populair omdat de kosten wel 3 maal zo hoog kunnen zijn ten opzichte van een normale zonnepanelen installatie. Omdat niet de gehele dakpan een zonnecel is, hebben zonnepannen meer dakoppervlakte nodig voor eenzelfde capaciteit. Een vierkante meter met zonnepannen heeft een capaciteit van circa 110 WP. Een vierkante meter met gangbare zonnepanelen heeft een capaciteit van circa 150 WP. Afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak heeft men circa 25% meer dakoppervlakte nodig.

 • Kan ik zonnepanelen krijgen die in mijn dakpan verwerkt zijn?

  Ja zeker! Dit type zonnepaneel is een uitkomst voor woningeigenaren die de conventionele zonnepanelen niet mooi vinden. Echter is het rendement wel lager dan conventionele zonnepanelen. Bij indak systemen zitten de panelen in het dak verwerkt. Deze techniek wordt maar weinig toegepast omdat de brandveiligheid niet gegarandeerd kan worden in verband met slechte ventilatie, waardoor de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen. Wanneer de zonnepanelen aan vervanging toe zijn is het goed denkbaar dat de afmetingen zijn veranderd waardoor nieuwe panelen niet in de indak constructie passen.

 • Montage op een schuin dak met golfplaten

  Bij golfplaten daken wordt het montagesysteem bevestigd op de gordingen. Dit zijn balken die in de lengte van het dak onder de golfplaten liggen. Uit veiligheidsoverwegingen worden bij golfplaten waar asbest in verwerkt zit nooit zonnepanelen geplaatst.

 • Montage op een schuin dak met dakpannen

  Voor de installatie van zonnepanelen op schuine daken met dakpannen maken we bij Return on Energy gebruik van een montagesysteem met dakhaken die aan de panlatten bevestigd worden. Op de dakhaak wordt de montagerails geklikt en daarop worden met een paneelklem de zonnepanelen vastgemaakt. Bij correcte installatie is dit systeem bestand tegen harde wind, iets waar de fabrikanten ook garantie op geven.

 • Hoe monteert Return on Energy op een schuin dak?

  Bij de installatie van zonnepanelen op een schuin dak, maken we onderscheid tussen daken met dakpannen, daken met golfplaten en daken met overige dakbedekkingen.

 • Wat is een oost-west opstelling van zonnepanelen?

  Op een plat dak kan er voor gekozen worden om de panelen in een oost-west opstelling te installeren. In sommige gevallen kan dit een goed alternatief zijn voor een opstelling richting het zuiden, die met bepaalde dakoppervlaktes kan zorgen voor een hoger totaal rendement.

  Op een plat dak lijkt de zuid opstelling het meest voor de hand liggend. Echter, door de hellingshoek (doorgaans 13 graden) dient er voldoende afstand tussen de rijen zonnepanelen te zitten in verband met schaduwval. Daardoor kan het bij een plat dak met een kleiner oppervlakte beter zijn om de zonnepanelen in een oost-west opstelling te leggen in plaats van het zuiden. De zonnepanelen komen dan in twee rijen in een hellingshoek van 13 graden met hun rug tegen elkaar aan te liggen, waardoor ze geen slagschaduw geven op de andere panelen.

  Wanneer kies je voor een oost-west opstelling?

  Dit is afhankelijk van de afmetingen van je platte dak en of er obstakels op het dak aanwezig zijn (denk aan ontluchtingspijpjes of lichtkoepels). Door middel van een berekening kun je de kosten en de verwachte opbrengsten van beide opties berekenen. Het beste is om te kijken naar het rendement (hoeveel stroom komt er uit?). Bij Return on Energy helpen we je daar natuurlijk graag bij door beide berekeningen naast elkaar te leggen en je te adviseren in de beste keuze voor jouw dak.

  Vraag hier een adviesgesprek aan.

 • Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op mijn platte dak?

  Ja zeker! Om zonnepanelen te installeren op een plat dak, is echter wel iets meer oppervlakte nodig dan bij een schuin dak. Omdat zonnepanelen in een schuine hoek meer opleveren, plaatsen wij een speciale constructie op jouw dak die de panelen onder de perfecte hellingshoek ten opzichte van de zon plaatsen. Om te voorkomen dat de panelen in elkaars schaduw liggen plaatsen we ze iets uit elkaar, waardoor er dus meer ruimte nodig is dan bij het plaatsen van zonnepanelen op een
  schuin dak.

 • Kan ik de zonnepanelen ook laten plaatsen op mijn rieten dak?

  Ja, dit is wel mogelijk maar helaas installeert Return on Energy geen zonnepanelen op rieten daken vanwege brandgevaar. In geval van een rieten dak, adviseren wij daarom ook geen zonnepanelen aan te schaffen.

 • Kan ik de zonnepanelen ook tegen m’n gevel laten installeren?

  Zonnepanelen kunnen op gevels geïnstalleerd worden, wel zal de installatie van de zonnepanelen kostbaarder zijn en zal het rendement lager zijn dan bij een dakopstelling. Wij kunnen voor jouw situatie de mogelijkheden bekijken.

 • Hoe snel kunnen mijn zonnepanelen worden geplaatst?

  Het totale traject van inmeten tot installeren duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Op de installatie dag zelf plaatsen we in bijna alle gevallen de zonnepanelen binnen 4 tot 6 uur, afhankelijk van de complexiteit je van de installatie.

 • Wat gebeurt er op de dag van zonnepaneleninstallatie?

  Op de dag van de installatie zal één van onze gecertificeerde installatie teams tussen 07:00 en 09:00 uur bij je aankomen. Voordat ze aan de slag gaan, zal de installatie nog eens met je doorgesproken worden. Eén van de monteurs begint met het opbouwen van de steiger om zo veilig het dak te kunnen bereiken, de ander zal beginnen met de voorbereidingen in de groepenkast. Als de steiger staat, worden de rails en de dakhaken op je dak geplaatst en de zonnepanelen naar boven getakeld.

  Waait het te hard op de dag van de installatie? Of valt er veel regen? Dan maken we een andere afspraak met je. Dit doen we om te voorkomen dat er schade aan jouw woning wordt toegebracht en omdat wij dan niet in staat zijn om veilig op hoogte te kunnen werken.

  Nadat alle zonnepanelen muurvast in de daarvoor bestemde montagesysteem geklikt zijn, trekken we alle bekabeling door het dak. De installateur die zich in de woning bevindt, volgt het afgesproken kabeltraject naar de meterkast en sluit alle kabels aan. Vaak kunnen kabels uit het zicht worden weggewerkt.

  Vanaf dat punt begin je met het opwekken van je eigen stroom. De monteur die zich in jouw woning bevindt, zorgt dat jouw monitoringstool aangesloten
  wordt en stuur een mail met instructies en inloggegevens.

  Na een paar dagen is d ook de monitoringstool actief en kun je 24 uur per dag kijken hoeveel stroom je opwekt. Maar pas op! Dit is kan erg verslavend zijn!

 • Komen jullie de zonnepanelen ook installeren?

  Ja zeker, één van onze eigen installatieteams zal bij je de installatie komen verzorgen! Wij verzorgen het hele traject van A tot Z. Van het inmeten van je dak, tot advies, levering, transport, installatie garantie en nazorg.

Werking

 • Hoe veilig zijn zonnepanelen? En bij welke keurmerken zijn jullie aangesloten?

  Alhoewel er in het nieuws soms berichten te zien zijn over zonnepanelen die in de brand vliegen, is er geen reden voor paniek. Vrijwel elk product kan, mits het van slechte kwaliteit is en op een ondeugdelijke manier geïnstalleerd wordt, mankementen gaan vertonen.

  Daarom werken wij uitsluitend met A-merk (Tier 1) zonnepanelen, kwalitatieve materialen, omvormers en bekabeling en zijn onze monteurs gecertificeerd. Niet alleen hebben zij een VCA (veilig werken), maar werken wij ook volgens de NEN 3140 norm. Deze norm is in het leven geroepen om werken met of aan elektrische objecten veilig te maken. En bedrijven te voorzien van een keurmerk.

  Naast het werken volgens de NEN norm, zijn wij ook in het bezit van het InstallQ keurmerk en zijn wij lid van Techniek Nederland.

 • Kan ik de werking van de zonnepanelen ergens inzien?

  Vrijwel alle omvormers worden geleverd met (online) monitoring, wat vaak via de wifi gebeurt. Deze monitoring communiceert met een online portal waar je de inlog van krijgt. In deze portal kun je ten alle tijde inzien wat je zonnepanelen systeem opwekt.

 • Is Nederland wel een goed land om zonnepanelen te hebben?

  In Nederland schijnt niet altijd de zon. Dit wil echter niet zeggen dat zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Zelfs bij bewolkt weer, kunnen de zonnepanelen nog meer dan voldoende stroom opwekken.

 • Als er een stroomstoring is, kan ik dan de stroom van mijn zonnepanelen gebruiken?

  Vaak denken mensen dat dit kan, maar dat is niet het geval. Wanneer er een stroomstoring is, zal de omvormer automatisch uitgeschakeld worden. Dit is om te voorkomen dat wanneer er onderhoud gepleegd moet worden in de straat en de kabels open en bloot liggen, alle zonnepanelen in die straat niet nog steeds stroom door die kabels blijven sturen.

 • Zit ik zonder energie als de zon niet schijnt?

  Als je zonnepanelen hebt aangeschaft, blijft je ook altijd aangesloten op het energienet. Als je zonnepanelen geen energie kunnen leveren, maak je automatisch gebruik van de energie via het energienet. Je komt dus nooit zonder energie te zitten.

 • Hoe sla ik zonne energie op?

  Zonne energie kan je opslaan in accu’s en batterijen, maar dit is verre van rendabel. Dat komt omdat accu’s en batterijen nog enorm duur zijn en omdat er in Nederland een salderingsregeling is.

  Als je zonnepanelen vandaag meer energie opwekken dan dat je aan energie verbruikt, lever je de stroom die je (te veel) hebt opgewekt automatisch terug aan het energienetwerk. Dit wordt door je energieleverancier bijgehouden.

  Wek je de volgende dag minder stroom op dan dat je verbruikt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij voorheen te veel hebt opgewekt gratis aan jou terug. Als aan het einde van het jaar blijkt, dat je alsnog meer hebt opgewekt, dan verbruikt, krijg je een terugleververgoeding voor dit overschot. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Het is verstandig om op te zoeken hoe groot deze terugleververgoeding bij jouw energieleverancier is.

 • Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen echt iets opleveren?

  Als je zonnepanelen via ons aanschaft, dan sluiten wij je aan op een handig monitoringsysteem. Met dit systeem kun je 24 uur per dag kijken wat je verbruik is, en wat je met de zonnepanelen opwekt. Daarnaast kunnen we een opbrengstgarantie aanbieden, wekt het systeem niet op wat wij u hebben beloofd, dan wordt het verschil in opbrengsten over de eerste 10 jaar in euro’s aan u terugbetaald.

 • Hoe werkt een zonnepaneel?

  Een zonnepaneel is gemaakt van silicium en bestaat uit een groot aantal losse cellen. Het zonlicht valt op het zonnepaneel en daarmee wordt elektrische spanning opgewekt tussen de twee laagjes silicium die op het paneel zitten. Dit heet een fotovoltaïsche reactie.

  Een zonnestroom systeem wordt daarom ook wel PV-systeem (photo voltaic systeem) genoemd. Om de elektrische spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet wordt er gebruik gemaakt van een omvormer.

Technische vragen

 • Wat is de techniek achter zonnepanelen?

  Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de zonnepanelen die zonlicht omzetten in stroom. Thermische zonnepanelen zijn zonnepanelen die zonlicht omzetten in warmte. Wij hebben alleen te maken met die eerste variant, dus bespreken we op deze pagina welke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen er allemaal zijn. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De manier waarop deze cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Er zijn grofweg 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden.

  Monokristallijne
  Monokristallijne zonnepanelen, ook wel “mono” of zwarte zonnepanelen genoemd, worden gemaakt van siliciumkristallen. Men gaat met een kristallen staaf in gesmolten silicium, waarna het silicium de kristalstructuur van de staaf overneemt. De zonnecellen in een monokristallijne zonnepaneel bestaan uit één kristal, vandaar de naam ‘mono’, wat ‘enkel’ betekent. Door dit productieproces hebben de cellen een geordende structuur, wat meer tijd kost. Dat maakt deze zonnepanelen relatief duurder, maar zorgt er ook voor dat ze een hoger rendement hebben. De monokristallijne zonnepanelen bestaan al het langst en zijn de meest doorontwikkelde variant zonnepanelen. Ze zijn vaak zwart van kleur.

  Kenmerken monokristallijne zonnepanelen:

  • Het silicium bestaat uit 1 kristal
  • Zwarte zonnecellen met afgeronde hoeken
  • Relatief iets hoger qua prijs in aanschaf
  • Rendement is met 14 tot 20% relatief hoog

   

  Polykristallijne zonnepanelen
  Polykristallijne zonnepanelen, ook wel poly of blauwe zonnepanelen genoemd, worden ook gemaakt van siliciumkristallen. Deze zonnecellen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm te gieten. De zonnecellen in polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere, ongestructureerde kristallen, vandaar de naam ‘poly’, wat ‘meerdere’ betekent. Het productieproces is ‘ongeordend’ ten opzichte van de monokristallijne zonnepanelen. Dit kost minder tijd, waardoor het relatief goedkoper is, maar zorgt voor een lager rendement. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur, die tint blauw kan verschillen van licht naar zeer donker.

  Kenmerken polykristallijne zonnepanelen:

  • Meerdere grove siliciumkristallen
  • Donkerblauwe, vierkante zonnecellen
  • Relatief redelijk hoog qua prijs in aanschaf
  • Rendement is met 12 tot 16% relatief gemiddeld

   

  Dunne film zonnepanelen
  In een dunne film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder dat over een glazen plaat wordt ‘uitgesmeerd’. Dit productieproces is goedkoper, maar het rendement van de dunne film zonnepanelen ligt dan ook een stuk lager dan die van zijn kristallijne broers. De dunne film zonnepanelen zijn goedkoper en lichter, maar door het lage rendement niet heel aantrekkelijk om te gebruiken als zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen hebben een egaal zwarte kleur.

  Kenmerken dunne film zonnepanelen:

  • Amorfe zonnecellen
  • Egaal zwarte zonnecellen
  • Relatief iets lager qua prijs in aanschaf
  • Rendement is met 8 tot 10% relatief laag

   

  Glas-glas zonnepanelen
  Glas-glas zonnepanelen, ook wel glas in glas zonnepanelen genoemd, zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in de markt. Normale zonnepanelen bestaan vaak uit drie lagen, namelijk: een glaslaag, een laag met zonnecellen en een kunststof onderlaag. Bij glas-glas zonnepanelen is die onderlaag ook van glas. Voor de rest werkt het zonnepaneel hetzelfde als een mono- of polykristallijne zonnepaneel. Glas-glas zonnepanelen zijn minder gevoelig voor vocht- en temperatuurschommelingen, waardoor ze een langere levensduur hebben en aan minder degradatie lijden dan andere zonnepanelen. Het belangrijkste nadeel is dat de zonnepanelen een stuk duurder zijn dan de andere varianten.

  Kenmerken glas-glas zonnepanelen:

  • De zonnecellen worden tussen twee glasplaten gesloten
  • Zwarte, vaak vierkante zonnecellen
  • Relatief erg hoog qua prijs in aanschaf
  • Rendement neemt door de jaren heen minder af
 • Wat is het nominaal vermogen van zonnepanelen?

  Alle zonnepanelen hebben een nominaal vermogen. Het nominaal vermogen wordt gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het nominaal vermogen laat namelijk zien welk vermogen een zonnepaneel onder vergelijkbare testcondities heeft. Het nominaal vermogen wordt vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

 • Wat doet de ACM (Autoriteit Consument & Markt)?

  De ACM (Autoriteit Consument & Markt) stelt voor landelijke en regionale netbeheerders maximumtarieven vast en is verantwoordelijk voor de uitvoering van een aantal verschillende wetten, waaronder de mededingingswet, elektriciteitswet, gaswet, warmtewet.

  De ACM levert ook vergunningen aan betrouwbare energieleveranciers die volgens redelijke tarieven en voorwaarden, energie aan consumenten leveren.

 • Zonnepanelen parallel of serieel schakelen

  De zonnepanelen in een zonnestroomsysteem kun je op twee manieren aan elkaar schakelen: parallel schakeling of seriële schakeling. De keuze hangt af van schaduwwerking, hellingshoeken of het aantal dakvlakken.

  Wat is een serie geschakeld zonnesysteem?
  Bij serie geschakelde zonnepanelen zijn alle zonnepanelen in een serie met elkaar verbonden, zoals bij de kerstverlichting in de kerstboom. Ze vormen een kring, waarbij de opbrengst het resultaat is van alle panelen samen. Wanneer er één paneel in de schaduw ligt, zal dat invloed hebben op de rest van het systeem.
  Als er geen sprake is van schaduw of een verschil in hellingshoek, dan is een serie geschakeld systeem de beste keus. Het systeem heeft relatief weinig onderdelen, en is daardoor relatief goedkoop. Het nadeel is dat een defect paneel direct van invloed kan zijn op de opbrengst van alle panelen samen.

  Wat is een parallel geschakeld zonnesysteem?
  In een parallel systeem zijn de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar aangesloten op één omvormer waardoor ze afzonderlijk van elkaar functioneren.

  Bij schaduwwerking of diverse hellingshoeken is het verstandiger om zonnepanelen parallel te schakelen. Ze presteren dan allemaal afzonderlijk van elkaar waardoor het paneel dat in de schaduw ligt geen invloed heeft op de werking van de andere panelen. Zo haal je het meest uit je zonnestroomsysteem.

 • Moet ik een extra groep in mijn meterkast aanleggen voor zonnepanelen?

  Nee, dit doen wij voor je. In veel gevallen is er een vrije groep in de meterkast beschikbaar. Als dit niet het geval is, zorgen wij voor een extra groep in de meterkast. Deze aanpassing is bij ons gewoon in de all-in prijs inbegrepen.

   

 • Wat is de opbrengst op zonnepanelen per m2?

  De opbrengst op zonnepanelen per m2 hangt af van een aantal factoren:

  • Het soort panelen dat gebruikt wordt
  • De dakrichting (Een dak richting op het zuiden brengt het meeste op)
  • De hellingshoek van het dak (Schuin dak, plat dak, gevel)
  • Het type omvormer dat gebruikt wordt
  • De hoeveelheid schaduwval op een dak
 • Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

  Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. De door ons meest verkochte zonnepanelen, hebben een afmeting van 170 x 105 x 4 centimeter.

 • Waarom passen er minder zonnepanelen op een plat dak?

  In verband met wervelwinden, houden we bij het plaatsen van de panelen altijd een marge tot de dakrand aan. Deze ruimte kan daarom niet gebruikt kan worden voor de zonnepanelen zelf.

  Ook moeten zonnepanelen die op een plat dak geplaatst worden, op enige afstand van elkaar geplaatst worden in verband met elkaars slagschaduw. Je kunt dus op een plat dak minder panelen kwijt dan op een schuin dak waarbij de panelen netjes tegen elkaar aan liggen.

  Dit wil echter niet zeggen dat je hier automatisch ook minder stroom door kunt opwekken.

Onderhoud & garantie

 • Welke garantie krijg ik op mijn zonnesysteem?

  Garanties zijn op te splitsen in installatiegarantie, productgarantie en vermogensgarantie. Daarnaast is het bij Return on Energy mogelijk de opbrengst van je systeem te garanderen. Benieuwd naar de mogelijkheden, plan hier een gratis gesprek in.

  Installatiegarantie
  Zolang de installatiegarantie geldt, moet de verkopende partij zorgen dat enig defect aan het systeem kosteloos wordt gerepareerd. De installatiegarantie vervalt wanneer er na installatie door een andere partij wijzigingen in het systeem worden aangebracht. De meeste bedrijven geven 2 jaar installatiegarantie. Deze termijn wordt vaak gekozen omdat mocht er iets aan de hand zijn met het systeem door foutieve installatie, dan zal dit vrijwel altijd binnen die 2 jaar aan het licht komen.

  Product- en vermogensgaranties
  De verschillende onderdelen van de installatie kennen een eigen productgarantie, die vaak langer doorloopt dan de periode van de installatiegarantie. De productgarantie wordt in het algemeen gedekt door de fabrikant van het product. Als het product defect raakt tijdens de garantieperiode, moet de fabrikant zorg dragen voor herstel of vervanging, tenzij het defect is veroorzaakt door natuurgeweld of schade door derden.

  Een paneel zal door de jaren degraderen en minder efficiënt worden. Vermogensgarantie (doorgaans 25 jaar) wordt afgegeven door de fabrikant om te garanderen dat een zonnepaneel over die periode met maximaal X percentage degradeert.

  Productgarantie zonnepanelen
  Op de zonnepanelen zit veelal productgarantie en een aparte vermogensgarantie. De productgarantie houdt in dat het product bij defect vervangen of hersteld wordt binnen de garantieperiode. De duur van de productgarantie verschilt tussen de verschillende fabrikanten, doorgaans is dit 12 á 15 jaar, maar ook wat er precies gedaan of vergoed wordt, kan verschillen. Het kan voorkomen dat u bij een defect alleen een bedrag krijgt uitgekeerd ter hoogte van de ‘huidige marktwaarde’ van het (inmiddels verouderde) paneel, en dat u zelf moet opdraaien voor de overige kosten. Probeer dus altijd te achterhalen wat de (lange) garantie op je zonnepanelen precies inhoudt en of het de moeite waard is hiervoor extra te betalen.

  Productgarantie omvormer
  De omvormer heeft een levensduur van rond de 12-15 jaar. De productgaranties die vanuit leveranciers gegeven worden liggen vaak tussen rond de 10 jaar. Deze garanties zijn in sommige gevallen te verlengen naar 15, 20 of 25 jaar. Het verlengen van deze garantie zorgt ervoor dat de investering hoger wordt en ook hier geldt dat goed gekeken moet worden wát er precies vergoed wordt in de garantieperiode. De ontwikkeling in prijs en technische aspecten maakt het vaak voordeliger na de garantieperiode een nieuwe omvormer aan te schaffen.

 • Wat als er sneeuw op mijn zonnepanelen komt te liggen?

  Wanneer er sneeuw op de panelen is blijven liggen wordt in de meeste gevallen aangeraden dit te laten liggen. De sneeuw zal weer smelten als de zon weer gaat schijnen en de temperaturen oplopen. Mocht je er makkelijk bij kunnen dan kun je met een zachte bezem de sneeuw van de panelen schuiven.

 • Moeten de zonnepanelen jaarlijks schoongemaakt worden?

  Op zonnepanelen zit een coating waardoor het meeste vuil wordt weggespoeld tijdens een regenbui. Mocht je makkelijk bij je panelen kunnen komen, dan kun je de panelen met een zachte doek schoonmaken. Onderzoek heeft aangetoond dat een zonnepaneel doorgaans zo’n 3% meer kan opwekken, wanneer het jaarlijks wordt schoongemaakt, uiteraard is dit ook afhankelijk van de omgevingsfactoren, woon je in de buurt van een kolencentrale waardoor er veel stofdeeltjes door de lucht zweven, dan kan het schoonmaken van zonnepanelen richting de 5% meer rendement halen. Woon je in een omgeving waar de lucht vrij schoon is, dan zal het nauwelijks tot geen verschil uitmaken of de zonnepanelen jaarlijks worden schoongemaakt.

 • Wat is de levensduur van de zonnepanelen?

  Zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar mee.

Geen antwoord op je vraag kunnen vinden?

Wij snappen dat je de aanschaf van zonnepanelen niet in één dag beslist. Daarom nemen wij graag de tijd om je vooraf zo volledig mogelijk te informeren.

Neem contact op
Vraag en antwoord - Return on Energy
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 430 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,28 (het gemiddelde stroomtarief)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt