Energie wordt steeds duurder

04 mrt 2022

Dat de energieprijzen stijgen is geen nieuws meer, maar hoe komt dit nou precies? Heeft dit impact op het aanschaffen van zonnepanelen? Wat zijn de verwachtingen?

Het grootste probleem zit voornamelijk in de gasbeurs, inkoopprijzen voor energieleveranciers zijn gestegen met 250 procent. Nederlandse voorraden zijn flink geslonken in de winter van 2020 door de strenge vorst. Europa worstelt sinds afgelopen zomer met de energiecrisis. De gasprijs bereikte afgelopen maanden recordhoogtes. Het CBS gaat er vanuit dat het energieverbruik in Nederland zal teruglopen door betere isolatie, zuinigere apparaten en meer zonnepanelen. De bank merkte dat veel huishoudens corona hebben aangegrepen om hun huis te verduurzamen. Volgens onderzoeksbureau Drewry zal naar verwachting de prijzen van de transport van zonnepanelen daarentegen ook gaan stijgen. 

Met de oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne speelt zeker ook een grote rol. Experts schatten dat Nederland nog zo’n 15 procent afhankelijk is van Russisch gas. Direct in de eerste uren na de inval Rusland in Oekraïne zijn de energieprijzen gestegen en de angst dat Rusland de gaskraan dichtdraait is groot. Vergelijkingswebsites zoals Independer en Pricewise sluiten momenteel geen energiecontracten af door de situatie in Oekraïne, andere energieleveranciers sluiten alleen variabele contracten af. 

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de consumenten flink meer kunnen gaan betalen aan energie maatschappijen. Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 KWh elektriciteit en 1500 Kuub gas gaat gemiddeld 500 euro per jaar meer betalen op de energierekening. Volgens RTV Rijnmond hebben meer dan een half miljoen huishoudens in de regio nu al verhoogde kosten voor hun energie. In bepaalde gebieden gaat meer dan 16% van het gezamenlijk inkomen van huishoudens naar gas en licht. Dit zijn vaak oudere huizen die slecht geïsoleerd zijn en nog geen zonnepanelen hebben.

De stijgende prijzen zijn een reden voor steeds meer huishoudens om over te stappen op zonne energie. Door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen zet je de prijs die je betaald voor energie voor de komende 25 jaar vast: door nu een eenmalige investering te doen ‘koop’ je eigenlijk je energie voor de komende 25 jaar alvast in waardoor je niet afhankelijk bent van stijgende energieprijzen.

Benieuwd wat een zonnepanelensysteem voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een adviesgesprek op maat of doe hier alvast de dakscan.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt