Hoe brandveilig zijn zonnepanelen?

24 jan 2022

Tegenwoordig zijn er bijna 1,5 miljoen huishoudens in Nederland met zonnepanelen op het dak. Niet alleen koopwoningen, maar ook huurwoningen krijgen steeds vaker zonnepanelen. Met het stijgende aantal huishoudens in Nederland komt er ook steeds vaker in het nieuws dat huishoudens met zonnepanelen in de brand vliegen.  Het is dan ook niet gek dat woningeigenaren nu steeds voorzichtiger worden als het gaat om de brandveiligheid van dergelijke systemen. Als adviseur krijg ik steeds vaker de vraag: Hoe brandveilig zijn zonnepanelen? 

Het aantal branden dat ontstaat door zonnepanelen op het dak vindt bij nog geen 1% van de installaties plaats. De aantallen vallen dus heel erg mee. Toch is het vervelend als uw dak net onder die 1% valt. Op de volgende zaken kan jij letten om er voor te zorgen dat de kans bij jou zo klein mogelijk wordt.

Vooronderzoek
Naast het doorbijten van bekabeling door ongedierte is de grootste oorzaak van incidenten met zonnepanelen; fouten bij de installatie. Vaak zijn ondeugdelijke verbindingen de hoofdverdachte. Ook het gebruik van verschillende merken, onvakkundig monteren en ondeugdelijk materiaal zijn boosdoeners. Dit is te wijten aan de vakkundigheid van de monteur. Voordat je dus met een aanbieder in zee gaat kijk dan goed naar de keurmerken die de aanbieder heeft. Wanneer een aanbieder aangesloten is bij Techniek Nederland kan je ervan uitgaan dat je met vakkundige monteurs te maken hebt. Ook keurmerken als Zonnekeur en InstallQ zijn hier goede graadmeters in.

In- & op-dak systemen
Verder is er ook onderscheidt te maken in soorten systemen. De meeste branden komen voor bij in-dak systemen. Bij dit soort systemen worden de zonnepanelen gebruikt als onderdeel van de dakbedekking. De zonnepanelen en andere onderdelen van het systeem liggen dan erg dicht op de andere lagen van het dak waaronder mogelijk brandbare isolatiematerialen en folies kunnen zitten. 

Bij op-dak systemen en Systemen op platte daken worden de panelen niet in het dak verwerkt. We binden de connectoren op zodat ze niet op het dak rusten, mocht er toch een connector op het dak liggen dan is de (brandwerende) dakpan de reden dat er geen brand ontstaat. Vaak gaat de omvormer al in beveiliging omdat de losse connectoren in aanraking komen met vocht. Hierdoor is de kans op brand een stuk kleiner.

Wat kun je van ROE verwachten?
Bij Return on Energy kun je ervan op aan dat een installatie vakkundig geplaatst wordt.
Wij hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met SDE/grootzakelijke aansluitingen. Hier installeerden wij tussen de 500 en 3000 zonnepanelen. Deze systemen zijn allemaal gekeurd door externe inspecteurs van verzekeraars. Om te weten hoe wij goede en veilige installaties moeten bouwen zijn wij ook gestart met de SCOPE 12 inspectie certificering. Deze certificering is tot stand gekomen door de Installatiebranche en het Verbond van verzekeraars. Wij werken uitsluitend met gecertificeerde monteurs en installeren volgens de NEN 1010 norm.

Naast de installatie hebben we onze producten hier wel voor geselecteerd. Onze string omvormers van het merk Growatt hebben steeds vaker vlamboog detectie. Vlamboogdetectie wilt zeggen dat als de omvormer meet dat er een kabelbreuk is hij direct zijn beveiliging aangaat en het systeem uitzet. Onze SolarEdge omvormers zijn allemaal uitgerust met vlamboogdetectie. En hebben de micro omvormers van Enphase helemaal geen gelijkstroomkabel op het dak dus als hier een connector los gaat gaat het systeem direct in storing. Indak systemen plaatsen wij uitsluitend bij nieuwbouw projecten die we uitvoeren voor landelijke bouwbedrijven. En hier werken we uitsluitend met Enphase, in-dak panelen bieden wij niet aan. 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een advies gesprek.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt