Afbouw salderingsregeling

06 apr 2023

De salderingsregeling zal je niet ontgaan zijn bij het oriënteren van zonnepanelen. De afbouw van de salderingsregeling is iets waar veel mensen zich druk om maken. Zijn zonnepanelen nog wel interessant? Wat betekent het voor de consument? En hoeveel levert een zonnepanelen systeem nog op als terug leveren geen optie meer is? Deze vragen kom ik als adviseur in bijna ieder gesprek wel tegen. Voor vragen of advies kun je gerust contact met ons opnemen, we helpen je graag.

Wat is salderen?

Als eerste is het essentieel om te weten wat salderen precies betekent en hoe de huidige regeling in elkaar steekt. Zonder deze informatie is het lastig om voor ogen te krijgen wat de afbouw van de salderingsregeling betekent.

Momenteel wordt de opgewekte stroom die niet direct verbruikt wordt terug geleverd aan het net. Op het moment dat je stroom gebruikt, zonder dat er opwek van de zonnepanelen is zoals ‘s avonds, dan neem je stroom af van het net. De terug geleverde stroom wordt op de jaarnota van de energieleverancier met elkaar verrekend. Deze verzekering wordt salderen genoemd. Als je in totaal meer terug geleverd hebt dan dat er verbruikt is, dan keert de energieleverancier een terugleververgoeding aan je uit. De hoogte van de terugleververgoeding is afhankelijk per energieleverancier, hierover zijn geen afspraken gemaakt met de overheid. In het geval dat je minder terug geleverd hebt dan je verbruikt hebt, dan moet je het resterende gedeelte nog betalen aan de energieleverancier. Door salderen maakt het niet uit wanneer de stroom opgewekt wordt en wanneer de stroom daadwerkelijk verbruikt wordt. Ben je benieuwd wat jouw dak op kan brengen? Doe hier de gratis dakscan.

Wat houdt de afbouw van salderen in?

De tweede kamer heeft gestemd dat de huidige salderingsregeling afgebouwd gaat worden. Dit moet nog wel door de eerste kamer goedgekeurd worden. Het doel hiervan is om de hoeveelheid die gesaldeerd mag worden over de komende jaren stapsgewijs te verminderen, met als einddoel 0% salderen in 2031. Zo mag er vanaf 1 januari 2025 nog maar 64% gesaldeerd worden. Dit houdt in dat er in totaal 64% van de terug geleverde stroom nog verrekent mag worden met het verbruik op andere momenten. Veel mensen denken dat de overige 26% niet terug geleverd mag worden, maar dit is een grote misvatting. Voor de overige 36% van de terug geleverde stroom die niet gesaldeerd mag worden, krijg je een terugleververgoeding. In het wetsvoorstel staat bovendien ook opgenomen dat de terugleververgoeding minstens 80% van het kale levertarief moet zijn. Hierdoor krijg je dus nog wel een redelijke prijs terug voor de terug geleverde stroom. Een terugleververgoeding van 80% van het kale levertarief geldt in ieder geval tot 1 januari 2027, hierna wordt er elke 2 jaar een nieuwe redelijke prijs bepaalt.

Percentage salderen per jaar:

  • 2023: 100%
  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Wat betekent dit voor de besparing?

De terugverdientijd voor zonnepanelen wordt door de afbouw van de salderingsregeling iets langer. Uiteindelijk valt het effect op uw terugverdientijd door de afbouw reuze mee. Zeker als je bedenkt dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee gaan. Om een goed beeld te geven van de effecten op uw besparing, is er een rekenvoorbeeld gemaakt:

Stel dat je 3500 kWh verbruikt met een stroom tarief van €0,40 per kWh en jouw energieleverancier biedt een teruglevertarief van €0,10 per terug geleverde Kwh aan. Je betaald dan jaarlijks €1400,- aan variabele stroom kosten (3500 x €0,40 = 1400).

Als je een zonnepanelensysteem hebt dat jaarlijks 3600 kWh opwekt, ziet je besparing met de huidige salderingsregeling er als volgt uit:

Besparing Huidige Salderingsregeling

Wanneer de afbouw van de salderingsregeling van start gaat, wordt het lastiger om de besparing te berekenen. Om dit te berekenen moet er een aanname gemaakt worden van de hoeveelheid stroom die je ten tijden van opwek direct verbruikt. Om een duidelijk beeld te geven wordt er in de berekening van uit gegaan dat je de volledige 3600 kWh opwek terug levert aan het net. Hierdoor gaan we uit van het minst gunstige scenario, waardoor de uiteindelijke besparing alleen maar gunstiger uit kan vallen. Het tarief van de terugleververgoeding komt dan uiteraard hoger te liggen dan in de berekening.

De besparing komt er dan als volgt uit te zien:

3600 x 0,64= 2304   (het aantal kWh dat gesaldeerd mag worden)

3600 – 2304= 1296  (het aantal kWh waar een terug lever vergoeding voor gegeven wordt)

€0,40 – €0,05549* – €0,0305 = €0,31401** (*Tarief energiebelasting 2023, **Tarief ODE 2022, tarieven 2023 zijn niet bekend)

€0,31401 x 0,80 = €0,251208

Besparing Nieuwe Salderingsregeling

Uiteindelijk ligt de netto bespring in 2025 onder aan de streep maar €164,40 per jaar lager dan zonder het salderen. De hoeveelheid wat gesaldeerd mag worden zal per jaar nog wel verder aflopen. Concrete berekeningen voor de besparing in 2031 kunnen helaas nog niet gemaakt worden, hiervoor zijn te veel variabele factoren. Als je tijdig zonnepanelen hebt aangeschaft, heb je jouw zonnepanelensysteem al in 2031 terugverdiend. Iedere besparing, hoe laag of hoog, is dan al winst. Des te meer redenen om zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen nu de salderingsregeling nog geldt. Benieuwd wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren? Laat vrijblijvend je gegevens achter en ontvang een offerte op maat.

Deel dit artikel

Andere interessante artikelen

Check dan snel wat jouw dak opbrengt

Al overtuigd?

Check mijn dak
1 van 3
Woonsituatie

Dit is slechts een indicatie. Wilt u een vrijblijvende maatwerk offerte? Neem alsjeblieft contact op.

2 van 3
Verbruik
😄 Dankjewel! Met [bewoners] heb je een gemiddeld verbruik van:
[verbruik] kWh
Dit is ideaal voor zonnepanelen!
Vul je naam en e-mailadres in om direct je mogelijke opbrengsten te zien:
Opbrengst
Je hebt [aantal] zonnepanelen nodig om je verbruik van [verbruik-kwh] op te wekken.
* berekening op basis van panelen van 400 Wp
Zon en bliksem pictogram
Daarmee ga je
[besparen-per-jaar] besparen
Berekening: €[besparen] = kWh * €0,23 (met de huidige stroomtarieven betaal je tegenwoordig 30 tot 80 cent)
Spaarpot pictogram
Hierbij moet je denken aan een investering van tussen de [investering] die je terugverdient in slechts [tijd]
Certificaat pictogram
Klinkt goed toch?
Vraag direct een offerte aan
Contact met een specialist

Vraag hier een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

📱 Bel zelf: 010 318 2860

We kunnen je ook terugbellen
Bel mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt

✉️ mail zelf: advies@returnonenergy.nl

Mail mij terug
Bedankt! We nemen z.s.m. contact met je op. Het versturen van de mail is helaas niet gelukt. Neem contact met ons op. Alvast bedankt